15 причини, поради които тестът за бременност може да даде фалшив положителен резултат и начини за предотвратяване на това- 15 причини, поради които тестът за бременност може да даде фалшив положителен резултат и начини да се предотврати това - Начин на живот и здраве - Fabiosa

Домашните тестове за бременност, които могат да бъдат получени практически от всяка аптека, са доста надеждни. Всъщност повечето от тях могат да открият бременност с точност от 97%, дори от деня след менструалния цикъл. Тестовете работят, като показват дали хормонът на бременността (човешки хорион гонадотропин) присъства в урината.Но, както при всичко останало, определени медицински или екологични условия могат да променят резултата и да доведат до „фалшиво положителен“. Най-често срещаните са:

1. Заболявания на яйчниците като PCOD или PCOS

Синдромът на поликистозните яйчници се състои в развитието на кисти на яйчниците. Тези кисти са групи от безизразни тъкани, които влияят върху функционирането на яйчниците. Кистите на яйчниците могат да произведат hCG дори без бременност. Хормонът се открива в урината и може да даде фалшиво положително отчитане при тест за бременност.

2. Лекарства

Хормоналните добавки, като инжекции с hCG, могат да доведат до фалшиво положителен тест за бременност. Противовъзпалителните лекарства правят урината определен цвят, което придава на теста за бременност фалшиво положително четене. Има подобен случай с Rifampin, който се използва за лечение на туберкулоза, и някои лекарства, използвани за лечение на болестта на Паркинсон. Сулфасалазин и пиридий също могат да доведат до фалшиво положителен резултат. Други лекарства могат да ускорят производството на hCG в организма: антидепресанти и антихистамини, развлекателни лекарства и наркотици, както и диуретици.3. Химическа бременност

Химичната бременност е състояние, което настъпва, когато бременността е неустойчива, какъвто е случаят с извънматочна бременност (когато ембрионът е имплантиран някъде, различно от матката). В такива случаи тялото произвежда hCG, но бременността спонтанно прекъсва. Около 25% от неволните аборти остават неоткрити, като се бъркат с обилен менструален поток.

4. ХранаИзкуствените или естествени оцветители, присъстващи в храните, могат да доведат до фалшиво положителен тест за бременност. Ако ядете куркума или цвекло, ягода или ревен, може да провокирате фалшиво положителен тест за бременност. Пийте много вода и уринирайте поне три пъти, преди да вземете тест за бременност, за да избегнете фалшиво положителен резултат. Тези линии на изпаряване ще покажат розов цвят. Отново ще се покаже като положителен резултат.

5. Неправилно използване на теста

Четенето на резултата след по-дълъг период от време, отколкото е посочено, с помощта на изтекъл комплект и други неправилни употреби може да даде фалшиво положително отчитане.

6. Инфекции на пикочните пътища

Болестите на отделителната система като камъни в бъбреците или инфекции на пикочните пътища могат да причинят обезцветяване на урината. Когато кетонните тела започнат да се появяват в урината на пациент с диабет, урината се превръща в черен цвят. Всички тези случаи могат да доведат до фалшиво положително.

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: 20 полезни факта за бременността и след раждането

7. IVF или друго лечение на безплодие

По време на лечението на безплодие лекарите прилагат овулационни хормони на жената, които причиняват суперовулация. Това е гаранция, че поне един от тях ще оцелее. По време на IUI, многократните хормонални инжекции повишават нивата на hCG. Този hCG отнема приблизително 12 дни, за да изчезне от системата. Вземането на домашен тест за бременност след IUI може да доведе до фалшиво положителен резултат от теста за бременност.

8. Изтекли тестове за бременност

Тестовете за бременност с изтекъл срок на годност са разградили антителата срещу hCG, които не са в състояние да открият hCG хормона в урината. Следователно това може да доведе до фалшиво положително четене.

9. Наскоро прекъсната бременност

Наскоро прекъснатите бременности не протичат през системата толкова бързо, колкото спонтанните аборти. Понякога мъртвият плод остава в продължение на няколко дни. В този случай, ако плацентата функционира, тя ще продължи да дава положителни показания, т.е. фалшиви положителни резултати.

10. Появата на линии на изпаряване или кървене

Линиите на изпаряване и кървене са нежелани. Те корумпират резултата от теста за бременност, само за да оставят вземането на друг тест като единствената друга възможност. Линиите за изпаряване могат да бъдат оцветени, ако урината ви е оцветена или дори ако има реакция на околния въздух. Линиите за кървене са антитела, които показват фалшиви положителни резултати, особено ако се намокрят.

11. Кървене чрез имплантиране

Ако провеждате теста за бременност в момента на имплантацията, възможно е урината да има някои кръвни съсиреци. Линията, която показва розов цвят след това, ще върне фалшиво положително.

12. Полагане на тест за бременност в неподходящо време

Ако тестът е направен твърде рано, като цяло, той вероятно ще даде фалшиво отрицателен резултат, но може да върне и фалшиво положителен резултат. Вашата менструация може да е точно зад ъгъла и нивото на hCG не се е повишило, в този случай тестът може да прочете положително, защото сте взели хапче сутрин след това. В този случай ще получите положително четене, само за периода, който ще пристигне по-късно.

13. Спонтанен аборт

След спонтанен аборт, нивата на hCG отнема време, за да изчезнат от кръвта. Спонтанните аборти винаги ще върнат фалшиво положително четене. Ето защо някои жени дори не знаят дали са преживели спонтанен аборт.

14. Оставяне на теста за бременност твърде дълго

Оставянето на теста за бременност за дълго време му позволява да реагира на атмосферата и да даде фалшиво положителен прочит.

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: 10 основни разлики между първа и втора бременност

15. Противозачатъчни хапчета или спирали (като Mirena)

Противозачатъчните хапчета променят хормоните и могат случайно да предизвикат повишаване на нивата на hCG в резултат на производството на хормони. От друга страна е възможно това да не се случи, но да се появят симптоми на бременност. Нещастието с Mirena е синдромът след извличане на спиралата. Има отдалечена възможност това да доведе до фалшиво положително отчитане.

Как да предотвратим фалшиво положително четене на бременността:

 1. Направете теста правилно.
 2. Направете теста само след наблюдение на симптомите на бременност.
 3. Избягвайте да ядете храни, които съдържат изкуствени или естествени оцветители.
 4. Прочетете резултата от теста в рамките на посоченото време на пакета.
 5. Консултирайте се с Вашия лекар за резултатите.

Болести или медицински състояния, които могат да причинят фалшиво положително четене:

1. Безплодие

Жените, подложени на лечение за плодовитост, особено за стимулиране на овулацията, може да приемат лекарства като Pregnyl и Humegon.Тези лекарства включват форма на hCG, която може да остане в организма дни след лечението. Жените, на които се предписва това лечение, трябва да следват съвета на лекаря си, за да не извършват теста твърде рано, като по този начин се избягва потенциално фалшиво положително четене.

  2. Хориокарцином

  Хориокарциномът е вид рак, който се появява вътре в утробата. Раковите клетки произвеждат hCG, който се открива като бременност. Симптомите на хориокарцином включват вагинално кървене, болка и кисти на яйчниците. Лечението се състои от химиотерапия, последвана от период на наблюдение от 3 години, за да се открие всеки възможен рецидив.

  3. Хипофизна болест

  Условия, засягащи хипофизната жлеза, могат да причинят фалшиво положително отчитане на теста за бременност. Хипофизните тумори могат да стимулират клетките в хипофизната жлеза да произвеждат hCG. Менопаузата може също да засегне хипофизната жлеза, което води до производство на hCG и фалшиво положителни показания за бременност. В редки случаи хипофизната жлеза може да създаде hCG, дори когато няма състояние или тумор.

  4. Кисти на яйчниците

  Кистите на жълтото тяло в яйчниците могат да причинят фалшиво положителни показания при тестове за бременност. Жълтото тяло остава в яйчника след освобождаване на яйцеклетката. С течение на времето се разпада и цикълът се повтаря. Ако жълтото тяло се напълни с кръв или течност, тя се превръща в киста и остава вътре в яйчника. Жълтото тяло произвежда hCG, като по този начин се получава неточно отчитане на теста за бременност.

  5. Рак

  Някои видове рак, засягащи пикочния мехур и яйчниците, могат да причинят фалшиво положително отчитане на бременността. Тези видове рак могат да създадат малки количества hCG, които могат да бъдат открити чрез високо чувствителни тестове за домашна бременност.

  Както можете да видите, има много причини, поради които тестът за бременност може да доведе до фалшиво положително четене. Така че, въпрос е да се вземат предвид тези фактори и да се консултирате с Вашия лекар, за да определите дали наистина сте бременна.

  Източник: Слънцето

  ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: Депресията по време на бременност е доста често срещано нещо


  Тази статия е чисто с информационна цел. Не се самолекувайте и във всички случаи се консултирайте със сертифициран медицински специалист, преди да използвате каквато и да е информация, представена в статията. Редакционният съвет не гарантира никакви резултати и не носи никаква отговорност за вреда, която може да възникне от използването на информацията, посочена в статията.

  Бременност
  Популярни Публикации