Колко въглехидрати в парче хляб: калории, хранителни факти и ползиХраненето с хляб варира в зависимост от вида на хляба, който сте избрали. Ето какво трябва да знаете за въглехидратите в хляба.

Колко въглехидрати в парче хляб: калории, хранителни факти и ползи Колко въглехидрати в парче хляб: калории, хранителни факти и ползи Колко въглехидрати в парче хляб: калории, хранителни факти и предимстваjustesfir / Shutterstock.com

Хлябът е основна част от нашата диета в продължение на много векове, но сега е обявен за враг на здравословния начин на живот. Днес много хора смятат хляба за нещо наистина опасно, тъй като обикновено води до по-големи талии. Рута ли е? Отчасти да, тъй като хлябът съдържа много въглехидрати.

Що се отнася до въглехидратите, те често получават лоша репутация, особено за тези, които поддържат здравословно хранене начин на живот. Но дали въглехидратите наистина могат да доведат до здравословни проблеми? Трябва ли изобщо да ги елиминираме от нашите хранителни планове? Време е за малък урок за здравословното хранене.

Обикновено сме склонни да свързваме въглехидратите с торти, сладкиши и хляб, но много здравословни храни също съдържат въглехидрати. Въглехидратите се намират в много супер здравословни плодове и зеленчуци, но ето какво трябва да запомните: не всички въглехидрати са създадени равни.

Докато здравословните въглехидрати са от съществено значение за вашето тяло, те могат да бъдат проблем за тези, които искат да отслабнат. С други думи, ако следите теглото си, е важно да проследявате колко калории и въглехидрати консумирате всеки ден. Знаете ли колко въглехидрати има в любимите ви храни? Тази информация може да ви помогне да постигнете целите си за здраве и тегло.Какво представляват въглехидратите? Въглехидратите са биомолекули със специфични функции и те играят важна роля в тялото ви. Въглехидратите осигуряват източник на енергия както за умствена функция, така и за физическа активност. Например, ако тренирате много, имате нужда от повече въглехидрати, тъй като те работят като гориво за интензивни тренировки. Така че въглехидратите не са толкова лоши, колкото си мислите.

Днес ще говорим за хляба, който е бил в забранения списък на много хранителни планове за отслабване поради съдържанието на въглехидрати. Една филия пълнозърнест хляб обикновено осигурява 13,8 грама въглехидрати.Здрав ли е хлябът? Можете ли да включите хляба в своя хранителен план и пак да свалите килограмите? Отговорът е сложен, тъй като зависи от целите ви. Също така трябва да прецените колко хляб ще ядете и вида на хляба.

Колко въглехидрати в парче хляб: калории, хранителни факти и ползи Колко въглехидрати в парче хляб: калории, хранителни факти и ползи Колко въглехидрати в парче хляб: калории, хранителни факти и предимстваNutnarin Khetwong / Shutterstock.com

В същото време въглехидратите в филия хляб могат да създадат проблем, ако искате да отслабнете. Нека да разберем колко въглехидрати и калории са в филия хляб и как да изберем хляб, който е по-добър за вас.

Колко въглехидрати в филия хляб

Съдържанието на хранене на хляб варира значително в зависимост от вида на хляба, който ще консумирате.

Според USDA , една филия (32g) пълнозърнест хляб съдържа:

Калории: 81.5

Фибри: 1,9 g

Въглехидрати: 13,8 g

Дебел: 1,1 g

Протеин: 4 g

Захари: 1,4 g

Натрий: 144 mg

Най-общо казано, една филия пълнозърнест хляб съдържа 82 калории и близо 1 грам мазнина. Филийката съдържа също почти 4 грама протеин и 13,8 грама въглехидрати. Ако правите сандвич с две филийки хляб, трябва да удвоите всички стойности.

Специалистите по хранене и здраве препоръчват увеличаване на приема на цели зърна , тъй като те са по-полезни за вашето здраве. Ето защо изборът на пълнозърнест хляб обикновено е чудесна идея.

Вижте тази публикация в Instagram

Публикация, споделена от Hatice Öncel (@eksi_mayali_ekmek) на 23 януари 2020 г. в 7:11 ч. PST

Колко въглехидрати в филия хляб (в зависимост от вида на хляба)

Хранителното съдържание зависи от това какъв тип хляб сте избрали. Ако сравните различни видове хляб, ще видите, че размерът на филийката може да варира сериозно. Също така е важно да запомните, че различни видове зърнени храни могат да се смесват, за да се получат различни видове хляб.

А какво ще кажете за ръжения хляб? Ето какво имаме, тъй като цифрите са малко по-различни. Ръжен хляб може да бъде направен от пълнозърнести храни. Може да се направи и от смес от рафинирани зърна и пълнозърнести храни. Типична филия ръжен хляб дава тялото ви 83 калории, около 1 грам мазнини, 16 грама въглехидрати, 1,9 грама фибри и 2,7 грама протеини.

Търговско приготвеният бял хляб дава на тялото ви около 75 калории и 1 грам мазнини. Белият хляб обикновено осигурява 15 грама въглехидрати.

Колко въглехидрати в парче хляб: калории, хранителни факти и ползи Колко въглехидрати в парче хляб: калории, хранителни факти и ползи Колко въглехидрати в парче хляб: калории, хранителни факти и предимстваMaster1305 / Shutterstock.com

Освен това имайте предвид, че макар пълнозърнестият хляб да има по-високо съдържание на калории, той е по-полезен за вашето здраве. Пълнозърнестият хляб съдържа много фибри, които не се усвояват от организма, но помагат на храносмилането ви.

Ползи от хляба

Макар че хлябът има страхотен вкус, той има и няколко други предимства. Хлябът осигурява енергия предимно под формата на въглехидрати, а въглехидратите работят като източник на гориво за всички ваши дейности. Хлябът може да се яде в много форми: можете да го препечете, пържите и така нататък и можете да ядете, когато пожелаете: за закуска, обяд, вечеря или дори за полунощна закуска.

Вижте тази публикация в Instagram

Публикация, споделена от Full Proof Baking (@fullproofbaking) на 23 януари 2020 г. в 9:16 ч. PST

Ако ядете хляб, приготвен от цели зърна , вие също снабдявате тялото си с фибри. Някои видове хляб могат да съдържат основни микроелементи като тиамин, селен и фолиева киселина.

Най-здравословният хляб за вас ще зависи от вашите здравни цели. Но винаги е добра идея да прочетете етикетите и да проследите какво ядете.

Храна
Популярни Публикации