„Оставя те толкова сплескан“: Дама Маги Смит говори открито за изтощителната си борба срещу рака на гърдата- „Оставя те толкова сплескан“: Дама Маги Смит говори открито за изтощителната си борба срещу рака на гърдата - Знаменитости - Fabiosa

Ракът на гърдата е най-често срещаният вид рак. Според Националния институт по рака , около 12,4% от жените ще бъдат диагностицирани с болестта в даден момент от живота си. Въпреки че тази цифра е тревожна, добрата новина е, че процентът на преживяемост при този вид рак също е един от най-високите. Една от многото смели оцелели от болестта е дама Маги Смит, която повечето от нас познават най-добре като Минерва Макгонагал от Хари Потър сага.gettyimages

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: Дама Маргарет Смит: 65 години актьорски опит и признание за успеха

Смелата борба на Маги Смит срещу рака на гърдата

Както всеки, чийто живот е бил засегнат от рак, знае, че лечението може да бъде изтощително. Много пациенти с рак го описват като „по-лошо от самия рак”. Дама Маги беше диагностицирана на 73-годишна възраст, преди повече от десетилетие. Тя се подложи на химио и лъчетерапия по време на снимките на Хари Потър и полукръвният принц .

gettyimagesАктрисата не говореше много за това, но когато го направи, никога не го захари. На въпроса за плановете й да се върне на сцената до Времената , тя каза:

Остава така сплескана. Не съм сигурен, че бих могъл да се върна към театралната работа, въпреки че филмовата работа е по-уморителна. Уплашен съм да работя в театър сега. Чувствам се много несигурна. Не го правя от известно време.gettyimages

Актрисата призна болестта и изтощителното лечение наистина може да ви забави, особено ако сте диагностицирани на такава възраст. В същото интервю с Времената , тя каза:

Мисля, че това е възрастта, в която бях, когато се случи. Чука те настрани. Отнема ви повече време за възстановяване, не сте толкова издръжливи. Страхувам се от количеството енергия, което трябва да бъде във филм или пиеса.

Дама Маги наистина беше твърде уморена за театрални роли. Тя не се е върнала в театъра, откакто играе в Дамата от Дюбюк през 2007 г. Актрисата обаче продължи да играе във филми, което прави и до днес.

gettyimages

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: Жени знаменитости, които са се борили и оцелели от рак на гърдата

Няколко факти за рака на гърдата: рискови фактори и симптоми, за които трябва да внимавате

Ето една от причините, поради които ракът на гърдата често се открива рано: гърдата е част от тялото, която можете да палпирате и действително да усетите тумора. Това е един от симптомите, за който повечето жени знаят: бучка в гърдите. Други симптоми може да включва следното:

 • бучка или подутина в подмишницата;
 • болка или болезненост в гърдите, несвързани с менструалния цикъл;
 • сплескване или трапчинка на гърдата;
 • кожни промени (като зачервяване), засягащи гърдите;
 • промени в зърната, като ретракция, сърбеж или язва;
 • отделяне от зърната, което обикновено е кърваво или бистро.

otnaydur / Shutterstock.com

Всяка жена може да развие рак на гърдата, но някои са по-склонни да бъдат засегнати от болестта, отколкото други. Фактори, които може да увеличи риска включват следното:

 • фамилна анамнеза за рак на гърдата;
 • излагане на радиация;
 • затлъстяване;
 • започнали да менструират в по-млада възраст;
 • влезе в менопауза в по-напреднала възраст;
 • на хормонална терапия;
 • пия алкохол.

Редовно проверявайте гърдите си за необичайни промени и информирайте Вашия лекар, ако видите или почувствате нещо подозрително. Също така, не пропускайте редовните си мамографии (и други образни тестове, ако са посочени).

GagliardiImages / Shutterstock.com

Ракът на гърдата е силно лечим, ако е диагностициран по-рано, така че е най-добре да бъдете бдителни.

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: Жена забеляза странен симптом на рак на гърдата и започна кампания за осведоменост, за да предупреди другите


Тази статия е само с информационна цел. Преди да използвате някоя от информацията, предоставена по-горе, консултирайте се със сертифициран специалист. Използването на гореописаната информация може да навреди на здравето. Редакционният съвет не гарантира никакви резултати и не носи никаква отговорност за вреди или други последици, които могат да произтекат от използването на информацията, предоставена по-горе.

Рак на гърдата
Популярни Публикации