Мама използва горещ сос и студени душове, за да накаже осиновения си син и приключи в съда. Добре ли е физическото наказание?Мама използва горещ сос и студени душове, за да накаже осиновения си син и се озова в съда. Добре ли е физическото наказание?

Физическото наказание остава спорна тема. Някои казват, че това е приемлив и ефективен начин за дисциплиниране на децата, докато други твърдят, че това представлява насилие над деца. Но какво мислите, че се случва, когато някой заснема себе си, наказвайки децата си физически, и след това прави видеоклипа публичен в опит да излезе по телевизията?Да, в крайна сметка се оказват по телевизията, но не получават такова внимание, на което са се надявали. Те също могат да се окажат в съдебната зала.

Д-р Фил / YouTube

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: Пляскането на детето ви някога ли е добре? Изследователите изброяват нежелани резултати от тази техника на възпитание

Как Джесика Бийгли стана известна в цялата страна като „мама с горещ сос“

Очевидно Джесика Бийгли, майка от Анкоридж, Аляска, искаше да се качи на Д-р Фил шоу. Затова тя направи дъщеря си да заснеме видео, показващо какво прави, за да коригира поведението на сина си, ако смята, че това не е наред. На кадрите се вижда как тя порицава малкия си син (който между другото е осиновен) за лъжа за поведението му в училище.Д-р Фил / YouTube

След това майката напълва устата на момчето с лют сос и го кара да го държи в устата си, докато тя продължава с наказването си. След това тя го принуждава да влезе под душа и пуска студена вода. Момчето се чува как плаче и крещи.Когато кадрите бяха показани на Д-р Фил , публиката беше смаяна. Видеото беше широко обсъждано и Джесика си спечели прякора „мама с лют сос“. Много хора намериха тази жена родителски техники ужасяващо:

След като спечели общонационална известност, жената трябваше да се справи с реалните последици от своите действия. След излъчването на видеото тя беше осъдена за малтретиране на деца и получи три години изпитателен срок, условна присъда от 180 дни затвор и условна глоба от 2500 долара, тъй като Anchorage Daily News съобщава. Джесика се опита да оспори присъдата си, но апелативният съд в Аляска я потвърди.

Monkey Business Images / Shutterstock.com

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: На рождения си ден бащата травмира 13-годишен, като я принуждава да отреже косата си като наказание

Защо „горещо подправяне“ и други физически наказания не са наред

Джесика Бийгли не беше първият човек, който използва лют сос, за да накаже детето си. „Горещо подправяне“ се използва от много родители, но не е подходяща форма за наказание за деца на ВСЯКА ВЪЗРАСТ. Лютият сос не причинява само временен дискомфорт в устата. Той може да причини сериозно и продължително дразнене на устните, устата и гърлото, в допълнение към други нежелани реакции. В зависимост от това колко е пикантен, лютият сос може дори да увреди вкусовите рецептори.

Иржи Хера / Shutterstock.com

Що се отнася до физическото наказание като цяло, повечето детски психолози са съгласни, че то не работи. Според Ейми Маккрийди, основател на позитивни решения за родителство, тя не само е неефективна, но може и да даде обратен ефект .

Първо, когато едно дете страда от наказание, то не може да приеме това, което родителят се опитва да получи.

271 EAK MOTO / Shutterstock.com

На второ място, физическото наказание разрушава доверието на децата и ги кара да поставят под въпрос любовта на родителите си. Ако някой те обича, защо би ти причинявал болка, дори и с намерението да те научи на нещо?

В допълнение към това, ако детето трябва да изтърпи физическо наказание, то може да стане негодуващо и предизвикателно и може да продължи с поведението, за което е наказано.

Иля Андриянов / Shutterstock.com

На всичкото отгоре редовното физическо наказание кара децата да започват да мислят, че е добре да нараняват другите физически, ако са по-слаби. В резултат на това те могат да започнат да тормозят своите връстници.

Има много здравословни и ефективни алтернативи на телесното наказание. Родителите просто трябва да разберат какво работи за децата им и да го използват при нужда.

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: Сила на думата: 7 фрази, които трябва да казвате на детето си всеки ден

Безопасност на децата Домашно насилие Злоупотреба
Популярни Публикации