Защо ушите ми стават червени и горещи? 7 възможни причини и кога може да е признак на здравословни проблеми- Защо ушите ми стават червени и горещи? 7 възможни причини и кога може да е признак на здравословни проблеми - Начин на живот и здраве - Fabiosa

Понякога можем да изпитаме различни странни и необясними неща, случващи се с тялото ни, като постоянен сърбеж в носа, постоянно прозяване в средата на деня, зачервени и нажежени уши и др. Има дори много суеверия за тези неща. Някои хора вярват, че червените уши означават, че някой те клюкарства зад гърба ти. Но какво може да ни каже науката за този странен знак? Трябва ли да се тревожим, ако ушите ни горят?ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: Един от най-добрите режими според експертите: Средиземноморската диета може да ви помогне да подобрите здравето си и да загубите някои излишни килограми

Причини за червени уши

Наличието на горещи, червени уши е доста често срещано нещо, когато ушите на човек стават червеникави и дори могат да бъдат придружени от усещане за парене. Състоянието може да причини болка или повишена чувствителност при допир и може да засегне едното или двете уши. Има много причини за това, включително:

1. Слънчево изгаряне

Кожата на ушите ни е много мека и нежна, което я прави уязвима от слънчево изгаряне. Ако ушите ви станат горещи и зачервени след излагане на слънце, може да искате да нанесете слънцезащитен крем върху тях и да се слънчеви бани по-малко следващия път.2. Емоции

В някои случаи ушите могат да станат червени и горещи, ако се ядосате или се смутите. Тази естествена реакция на тялото на емоционалния спусък трябва да премине, след като се успокоите.3. Ушна инфекция

Горещото, червено ухо може да сигнализира за много опасно състояние, отколкото само за емоционален отговор - инфекция на ухото. Обикновено зачервяването на ухото е придружено от болка, намален слух, треска, главоболие, лош апетит и проблеми с баланса.

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: Сърбящи уши: 6 често срещани причини и начини за лечение на това състояние

4. Хормони

Alex_Traksel / Shutterstock.com

Хормоните играят ключова роля в регулирането на всички процеси в тялото ни. Нищо чудно, че хормоналният дисбаланс може да причини всякакви симптоми, когато един от тези са червени уши. Ушите ви могат да се зачервят поради хормонални промени по време на менопаузата или проблеми с щитовидната жлеза. Може да се появи и поради надбъбречните жлези, които не произвеждат достатъчно адреналинов хормон.

5. Медицинско лечение

Почти всяко медицинско лечение може да има неприятни странични ефекти, които често са цената, която трябва да платите, за да станете здрави или дори да останете живи. Лечението на такива състояния като ангина, рак, диабет, високо кръвно налягане може да доведе до изгаряне на ушите.

6. Синдром на червеното ухо

Въпреки че причината за състоянието е неизвестна, то може да е свързано с мигрена при младите хора. Синдромът на червеното ухо причинява зачервяване и парене от външната страна на ухото, което може да възникне спонтанно.

7. Себорейна екзема

Себорейната екзема или дерматитът е състояние, което причинява червени и люспести петна по скалпа. Въпреки това, той може да се разпространи в други части на тялото, като лицето, горната част на гърба и дори ушите. Ако имате себорейна екзема, може да забележите бели люспи на ухото си, освен зачервяването и сърбежа.

Има някои неща, които трябва да знаете, за да предпазите ушите си и да предотвратите появата на парещи уши. Носенето на естествени слънцезащитни кремове със SPF 30 е чудесно средство срещу слънчеви изгаряния. Добрата хигиена може да предпази от инфекции. Управлението на стреса е това, което може да искате да овладеете, ако често сте тревожни или ядосани.

18percentgrey / Depositphotos.com

Ако имате болка, треска или промени в слуха, препоръчително е да посетите лекар възможно най-скоро, за да предотвратите допълнителни усложнения. В други случаи червените и нажежените уши не са непременно причина за безпокойството ви. Внимавайте и бъдете здрави!

Източник: DoctorsHealthPress , HealthLine , MedicalNewsToday

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: Майка е шокирана: Кожата на дъщеря й е била повредена от обикновени кърпички за грим, така че тя иска да внимава другите


Тази статия е само за информационни цели. Не се самодиагностицирайте и не се самолекувайте и във всички случаи се консултирайте със сертифициран медицински специалист, преди да използвате каквато и да е информация, представена в статията. Редакционният съвет не гарантира никакви резултати и не носи отговорност за каквито и да било вреди, които могат да възникнат в резултат на използването на информацията, предоставена в статията.

Здраве Здравословни проблеми
Популярни Публикации