Защо оригванията ви миришат на развалени яйца? Често срещани причини и кога да посетите лекар за тяхПоследни актуални новини Защо урицата ви мирише на развалени яйца? Често срещани причини и кога да посетите лекар за тях относно Fabiosa

Въпреки че оригването е неприятно, обикновено не е за какво да се притеснявате. Всички от време на време се оригват. Редовните оригвания нямат мирис - те са просто газ без мирис, като въглероден диоксид или кислород, излизащ от храносмилателния тракт. Но ако оригването мирише на сяра (те също се наричат ​​„оризи с изгнили яйца“), трябва ли да се притеснявате?Image Point Fr / Shutterstock.com

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: 7 ползи от пиенето на лимонена вода: от борбата с лошия дъх до подобряването на храносмилането

Какво причинява оригването да мирише на сяра?

Много неща могат да накарат оригването ви да мирише на сяра. По-голямата част от времето, сярна оригване се причинява от яденето на твърде много определени храни или от хранителните навици. По-рядко серните оригвания могат да бъдат причинени от медицински състояния. И така, ето какво допринася за сярна оригване:

Определени храни

Консумирането на богати на сяра храни в големи количества може да доведе до миризмата ви на сяра. Тези храни включват кръстоцветни зеленчуци като карфиол, броколи и зеле, богати на протеини ядки и бобови растения, чесън и лук.Брент Хофакер / Shutterstock.com

Навици и хранително поведение

Яденето на големи ястия рядко и преяждането може да доведе до натрупване на сероводород в храносмилателния тракт и да доведе до оригване.Tero Vesalainen / Shutterstock.com

Медицински състояния и лекарства

Сярните оригвания могат да бъдат причинени от гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), синдром на раздразненото черво (IBS), бактериален свръхрастеж в тънките черва, лямблиоза (паразитна инфекция), гастропареза, чернодробни заболявания и нарушения на жлъчния мехур. Някои лекарства също могат да причинят сярна оригване.

Емили Фрост / Shutterstock.com

Кога да посетите лекар за серни оригвания

Понякога оригването е нормално, но трябва да посетите Вашия лекар, ако е твърде често и / или е придружено от храносмилателни симптоми като коремна болка и диария.

Други придружаващи симптоми, които трябва да предизвикат алармени звънци, включват болка в гърдите, загуба на тегло, треска, гадене и повръщане.

Khaoniewping / Shutterstock.com

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: 5 ефективни и прости начина за естествена борба с лошия дъх

Как да се намалят серните оригвания и оригването като цяло

За да намалите оригването, може да ви помогне следното:

  1. Ограничете храните, които карат твърде много газове да се натрупват в тялото. Също така проверете дали имате непоносимост или чувствителност към някоя от храните, които ядете.
  2. Променете хранителните си навици. Яжте по-малки порции, дъвчете старателно и бавно и не говорете, докато ядете.
  3. Правете редовни упражнения - това е полезно за храносмилането ви като цяло и може да намали оригването.
  4. Естествените лекарства като мента, зелен чай и лимон с мед могат да помогнат за намаляване на серните оригвания.

JL-Pfeifer / Shutterstock.com

Ако имате притеснения относно оригване или някакви допълнителни симптоми, моля, говорете с Вашия лекар.

Източник: HealthLine , Лекари Health Press

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: 8 съвета за избавяне от подуване на стомаха и подобряване на храносмилането


Тази статия е само с информационна цел. Не се самодиагностицирайте и не се самолекувайте и във всички случаи се консултирайте със сертифициран медицински специалист, преди да използвате каквато и да е информация, представена в статията. Редакционният съвет не гарантира никакви резултати и не носи отговорност за каквито и да е вреди, които могат да възникнат в резултат на използването на информацията, предоставена в статията.

Популярни Публикации