Защо някои хора имат малки дупки близо до ушите си и какво означава това за тяхното здраве- Защо някои хора имат малки дупки близо до ушите си и какво означава това за тяхното здраве - Начин на живот и здраве - Fabiosa

Преурикуларен синус: Какво е това?

Научното му наименование може да звучи страшно, но преурикуларният синус е само малка дупка, която някои хора имат близо до ухото си (или и двете уши). При някои може да изглежда като белег от пиърсинг, при други изглежда като малка трапчинка. Обикновено се вижда близо до горното ухо, където лицето се среща с ушния хрущял, както можете да видите на снимката по-долу.ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: Хиперакузис: Разстройство, което превръща всекидневните звуци в дискомфорт и болка

Преурикуларният синус е вроден дефект, но обикновено е безвреден. Защо го имат някои хора? Business Insider цитира Нийл Шубин, еволюционен биолог, който предполага, че тези дупки може да са еволюционен остатък от риби.

Колко чести са преаурикуларните синуси?

По-малко от 1% от хората в Европа и САЩ имат тези малки дупки близо до ушите си. В някои части на Африка цели 10 процента от населението имат преаурикуларни синуси. Освен това около 2,5 процента от хората в Тайван ги имат.ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: Когато светът се върти: Какво е световъртеж, възможните причини и какво да направите, ако го получитеТези дупки се считат за вроден дефект, но биха ли могли да са признак на здравословен проблем?

Самият преурикуларен синус не е знак, че нещо не е наред със здравето ви. Но е възможно синусът да се зарази или да образува киста, в който случай ще се нуждае от лечение. Може да се лекува с локални антибиотици, дренаж или дори да се наложи отстраняване на синусите.

Според Националния здравен институт някои лекари препоръчват премахването на преаурикуларните синуси като превантивна мярка, така че да не се заразят.

Погледнете си ушите. Имате ли малка дупка или трапчинка близо до едната или и двете? Ако го направите, можете да се смятате за уникален и специален! Просто го наблюдавайте внимателно за признаци на инфекция и незабавно посетете лекар, ако имате болка, зачервяване, подуване и изтичане на течност от синуса.

Източник: Business Insider , GARD (NIH) , Unilad

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: 10 възможни причини за внезапна глухота и как се лекува


Тази статия е само за информационни цели. Не се самодиагностицирайте и не се самолекувайте и във всички случаи се консултирайте със сертифициран медицински специалист, преди да използвате каквато и да е информация, представена в статията. Редакционният съвет не гарантира никакви резултати и не носи отговорност за каквито и да било вреди, които могат да възникнат в резултат на използването на информацията, предоставена в статията.

Здраве
Популярни Публикации