Пренебрегнати деца: 7 последици Семействата могат да се сблъскат поради липса на внимание- Пренебрегнати деца: 7 последици Семействата могат да се сблъскат поради липса на внимание - Лайфхакове - Fabiosa

„Родителски стил“ е сложен набор от различни действия, извършени от родителите с цел промяна на поведението на детето. Вижда се във всичко - от физическо наказание до четене на детски истории преди лягане и може да бъде много индивидуално нещо за всяко семейство и дете. Наистина, отглеждането на дете правилно изисква много енергия и пари.

Но понякога родителите са толкова затънали в собствените си проблеми, че нуждите на детето се игнорират напълно. Този стил на родителство се нарича „пренебрегващ“. Този тип родителство възпрепятства детето да се развива правилно и може да причини много трудности както по време на детството, така и когато детето израства като възрастен.

Какво означава пренебрежително родителство

Елена Ничиженова / Shutterstock.com

Родителите са възрастните, които имат най-голям ефект и влияние, когато става въпрос за техните деца. Те са отговорни за обучението, насочването, обучението и контрола на детето си.

Психолозите подчертават два важни аспекта при отглеждането на деца: реакция (как родителите реагират на изискванията на децата) и търсене (какво изискват от детето).Отговорът и търсенето определят как родителите взаимодействат с детето си и как контролират поведението на детето.

Въз основа на тези две неща родителските стилове могат да бъдат разделени на четири категории.

  1. Авторитетен: едновременно взискателни и отзивчиви.
  2. Авторитарен: много взискателен, но не отзивчив.
  3. Разрешително: по-отзивчиви, отколкото взискателни.
  4. Пренебрегван: нито взискателен, нито отзивчив.

Проучванията показват, че небрежният стил на възпитание е най-вреден за детето. В този родителски стил родителите изобщо не са много отзивчиви и не изискват или не изискват нищо от детето. Това означава, че те не правят нищо, за да покажат любовта и привързаността си. Такива родители винаги са заети с работа и личен живот и изглежда, че нямат абсолютно никакво време за собствените си деца.Небрежни родители са родители, които са силно безразлични към детето си. Когато е на максимално ниво, родителят може да игнорира или отхвърли детето или дори да не говори с него. Такива родители не чувстват отговорност към детето и не изискват или не изискват нищо от него.

Този стил на родителство се смята за един от най-опасните. Детските психолози често го описват като най-негативния от всички стилове на възпитание. Според специалистите небрежните родители са много по-лоши дори от авторитарните, които могат да бъдат физически насилствени и категорично да забранят на детето да прави много неща.

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: Редът за раждане може да повлияе на поведението на децата и да повлияе на характера им в зряла възраст

Пренебрежение ≠ Позволеност

Небрежният родителски стил често се бърка с разрешителния стил, но всъщност има големи разлики между двамата.

Позволителни родители са по-отговорни, отколкото изискват. Родителите в този род семейства позволяват на детето да създаде собствен график и да регулира собствената си дейност около дома, а също така се опитват да избягват конфронтация и спорове. Като основен елемент на контрола, позитивният контрол се използва под формата на въпроси: „Как се справяте?“ 'Как се чувстваш?' „О, днес се справихте много по-добре!“

За разлика от разрешителните майки и бащи, които силно се интересуват от емоционалното благосъстояние на децата си, небрежните родители осигуряват на децата си само храна и покрив над главите си. И това е!

Ефектът на пренебрежителното родителство върху децата

Мария Симчич / Shutterstock.com

Излишно е да казвам, че пренебрежителното отношение към децата може да доведе до множество поведенчески проблеми. Липсата на подходящи насоки, заедно с негодуванието, което изпитват децата, които имат небрежни родители, ги кара да неправилно оценяват собственото си поведение. Това често създава проблеми - първо в училище, после със закона. Децата, които се чувстват изоставени, са по-склонни да се присъединят към банди, защото това им дава чувството за принадлежност, което не получават у дома. Но има и други проблеми.

Ето седем сериозни последици, до които води небрежното родителство:

1. Проблеми със социалното взаимодействие

Пренебрежителните родители не осигуряват на децата си нищо, освен страдание. Малко дете се научава да взаимодейства с другите, като наблюдава примера на околните, а в дом, където е игнорирано от родителите си, той няма референтна рамка.

Дете, което е игнорирано, постепенно започва да игнорира другите. Липсата на необходимите комуникативни умения може да го превърне в социален изгнаник или да доведе до асоциално поведение.

2. Емоционално, поведенческо и когнитивно увреждане

Проучванията показват, че небрежното родителство (особено през ранното детство) може да бъде изключително вредно за развитието на детето. Дори в сравнение с деца, които са подложени на физическо насилие, пренебрегваните деца често показват по-сериозни когнитивни, емоционални и поведенчески разстройства. Те абсолютно не могат да взаимодействат със своите връстници и това води до много проблеми.

3. Виктимизация

Родителите играят ключова роля за предотвратяване на тормоза над детето им от други деца. Проучванията показват, че небрежното родителство води до тормоз над деца и посегателства в училище (или от по-голям брат или сестра). В този случай небрежното родителство засяга момичетата много повече, отколкото момчетата.

4. Злоупотреба с вещества

Установено е, че семейната подкрепа е решаващ фактор, когато става въпрос за нормално приспособяване към детството и юношеството. Непреки доказателства сочат, че вниманието на близки приятели и семейство помага да се намалят шансовете за злоупотреба с наркотици сред подрастващите. Интересно е, че подобно положително влияние може да дойде от други, които не са близки роднини (например дори родителите на приятел, които са замесени, могат да станат добър пример!).

5. Лошо академично представяне

Децата, които са игнорирани или се чувстват отхвърлени от родителите си, са трудни за обучение и се представят зле в училище. Като правило те са тези, които получават най-лошите оценки на изпитите.

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: Незаменими предимства на неструктурираната игра на открито за малки деца

6. Депресия и безпокойство

Пренебрегването на детето може да доведе до депресия и други психологически проблеми. Проучванията показват, че децата с безразлични родители развиват тревожност в същата степен като тези, подложени на физическо насилие, писъци и вербално насилие.

7. Личностни разстройства

Изследване на родителското пренебрежение на децата показа, че този стил на възпитание трябва да се счита за сериозен рисков фактор за развитието на сериозни психични разстройства в бъдеще.

Разликата между децата в пренебрегвани и примирителни семейства

С течение на времето разликата в стиловете на възпитание може да се види ясно, особено когато децата достигнат юношеските си години.

Въпреки че децата в разрешителни семейства имат само средно академично представяне в училище, те обикновено се ускоряват в гимназията. Този тип родителски стил възпитава високо самочувствие, добри социални умения и намалява вероятността от самоубийство и депресия.

Въпреки това, юноши от небрежни семейства често показват склонност към неврози и депресия, често пият алкохол и употребяват наркотици, затрудняват се да общуват и да се разбират с връстниците си и имат най-лошото академично представяне от всички ученици.

Промяна в стила на родителство

Photographee.eu / Shutterstock.com

Много психолози смятат, че небрежният родителски стил е най-лошият и най-вредният за децата. Установено е обаче, че родителите много рядко умишлено пренебрегват децата си. Често такива възрастни се нуждаят от помощ за решаване на собствените си лични или финансови проблеми. Освен това специалистите могат да помогнат на децата си.

Когато небрежното родителство вече е установена форма на отношение, е необходимо психологът да работи с родителите за период от 12-18 месеца. В някои случаи интервенцията може да бъде по-интензивна, но за по-кратък период от време.

Всяко дете, независимо дали е бебе или тийнейджър, трябва да има възможност да прекарва време с родителите си ежедневно. Майката и бащата са отговорни за контрола над детето и насочването му в правилната посока, за да може то да расте и да стане успешен и отговорен възрастен.

Когато родителите са пренебрегвани, децата не могат да растат, за да станат емоционално здрави хора. Следователно родителите, които пренебрегват децата си, трябва да са готови да приемат професионална помощ и да научат по-позитивен родителски стил.

Източник: CureJoy , Матрони

ПРОЧЕТЕТЕ СЪЩО: Мама и две дъщери правят снимки в съвпадащи тоалети и споделят очарователни снимки


Материалите в тази статия са само с информационна цел и не заместват съветите на сертифициран специалист.

Деца
Популярни Публикации